Plánujete založení společnosti s ručením omezeným a dáváte si dohromady veškeré výhody a nevýhody? Ano, je to poměrně zdlouhavý proces, kdy k realizaci musíte projít několika kroky, ale vaší společnosti to v očích klientů přinese na důvěryhodnosti. Společně se podíváme na to, co založení s. r. o. obnáší a co všechno vám tento typ podnikání přinese.

Co je to společnost s ručením omezeným a jak ji založit?

Co se týče oblíbenosti v České Republice, tak s. r. o.  jednoznačně vede, a to zejména u středních a malých podnikatelů. Výhodou je, že se snadno spravuje a nenese s sebou žádné ručení za závazky společnosti, jen a pouze do výše nesplacených vkladů do podnikání. Také je jednoduché firmu prodat díky převoditelnosti vlastnických práv. Základní kapitál do tohoto typu společnosti je již od 1 Kč.

Společnost s ručením omezeným je sice administrativně náročnější, ale za to působí na klienty mnohem profesionálněji než pouhé označení OSVČ.

Vznik s. r. o. poté spočívá v několika nezbytných krocích. Jako první počítejte s tím, že vás průměrné náklady na založení vyjdou od 11.000 Kč výš, a to zejména kvůli výdajům za notáře, bankovní poplatky nebo poplatky spojené s počtem živností. Následně si vyhraďte pár týdnu a můžete se vrhnout na administrativu.

Nejdříve je nutné sepsat zakladatelskou listinu či společenskou smlouvu formou notářského zápisu. V tomto okamžiku již mějte rozmyšlený název společnosti. Dnem podpisu smlouvy je společnost s ručením omezeným založena. Jako další krok je třeba, abyste složili základní kapitál a založili si speciální účet v bance. Poté je nutné zajistit sídlo společnosti a provozovny. Na to navazuje další administrativa, kdy musíte zajistit výpisy z katastru nemovitostí, z rejstříku trestů a podepsat příslušné listiny a prohlášení. Následně je třeba podat návrh do obchodního rejstříku a vyčkat až rejstříkový soud rozhodne o jejím zápisu do obchodního rejstříku. Dnem zápisu do obchodního rejstříku společnost s ručením omezením vzniká. Tím to stále nekončí a je třeba, abyste s. r. o. registrovali na finančním úřadu a případně na dalších úřadech, jeli tak stanoveno.

Jestliže se vám tento proces nechce absolvovat ať už z časových důvodů či jiných důvodů, je možné se tomu vyhnout. My vám se založením společnosti rádi pomůžeme, tak se na nás neváhejte obrátit.

  1. Sepište zakladatelskou listinu nebo společenskou smlouvu
  2. Složte základní kapitál a založte účet v bance
  3. Zajistěte sídlo nemovitosti
  4. Vyřiďte potřebné písemnosti
  5. Získejte živnostenské oprávnění a zápis do obchodního rejstříku
  6. Registrujte se na finančním úřadu

Výhody a nevýhody

Zkrátka a dobře mezi hlavní výhody společnosti s ručením omezením patří, jak jsme již zmiňovali, že je vnímána jako důvěryhodná forma podnikání. Dále, že ručíte jen omezeně svým majetkem, tedy majetkem společníka. V neposlední řadě je výhodou snadná převoditelnost vlastnických práv neboli že je snadné firmu prodat.

Mezi nevýhody patří administrativní náklady, především povinnost vedení účetnictví již od založení s. r. o. Dále pak není možný okamžitý výběr zisku. Jelikož se čeká na rozhodnutí valné hromady, je možné si zisk vyplatit pouze jednu ročně.

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti