Dohoda o provedení práce, zkráceně DPP, patří mezi oblíbené typy pracovních smluv. A to nejenom pro zaměstnavatele, ale i pro zaměstnance, kteří ji někdy záměrně vyhledávají. Kdy dohodu o provedení práce nabídnout a jaké jsou její výhody a náležitosti?

Co je dohoda o provedení práce a komu se nabízí?

Jedná se o vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, který se ale označuje jako dohoda mimo pracovní poměr. Většinou se dohoda vystavuje pro krátkodobější, doplňkovou nebo mimořádnou činnost. Zaměstnavatel volí dohodu o provedení práce nejčastěji v případě studentů, matek na mateřské dovolené nebo důchodců.

Výhody DPP pro zaměstnance

  • Můžete uzavřít více DPP u různých zaměstnavatelů.
  • Výpovědní doba je 15 dnů a výpověď může být bez uvedení důvodu.
  • Zdravotní a sociální pojištění se strhává až z výdělku nad 10 000 Kč.
  • Pokud máte více zaměstnavatelů, příjmy se nesčítají.
  • Umožňuje větší časovou flexibilitu.

DPP z pohledu zaměstnavatele

  • Využijete je při krátkodobých pracích, jako je brigáda nebo zástup.
  • Pokud nedojte k písemné podobě smlouvy, hrozí pokuta od inspektorátu práce.
  • Do 10 000 Kč nemusíte odvádět za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění.
  • Nejste povinni rozvrhovat zaměstnanci pracovní dobu.
  • Neřešíte dvouměsíční výpovědní dobu.
  • Neproplácíte dovolené, odstupné nebo cestovné.
Dohoda o provedení práce

Na co si dát pozor

Bez výslovného ujednání se zaměstnavatelem nemáte nárok na příplatky za přesčas, práci o svátcích i v noci a pozbýváte nárok na dovolenou. Pokud jste zároveň vedeni na úřadu práce, není možné si takto přivydělávat. Jestli je DPP vaším jediným zdrojem příjmů, a výdělek se pohybuje pod 10 000 Kč, musíte si sami platit zdravotní pojištění.

Podmínky

Smluvní zákon říká, že DPP je nutné sjednat písemně. Smlouva pak vymezuje pracovní úkol, sjednanou odměnu za provedení včetně podmínek vyplácení, rozsah práce a dobu, kdy má být práce vykonávána. Pokud ve smlouvě není mzda uvedena, zaměstnanec má nárok na minimální mzdu. Na jednu dohodu o provedení práce lze odpracovat maximálně 300 hodin ročně, o čemž pojednává zákoník práce, paragraf 75. Pokud máte více DPP u stejného zaměstnavatele, hodiny se sčítají.

Nárok na nemocenskou

Zaměstnanec má nárok na nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství v případě, kdy se alespoň tři měsíce před měsícem, kdy nastoupil na mateřskou nebo nemocenskou, účastnil na pojištění.

Kde se o DPP dozvíte víc?

Právní úprava dohody o provedení práce se nachází v zákoníku práce, část třetí, kde se blíže dozvíte o společných ustanoveních, které mezi sebou smluvní strany mají.

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti